Willem II haalt hard uit in winderig Velsen
Arjen Pijfers
Toin Damen & Geert van Erven

Op overtuigende wijze heeft koploper Willem de tweede achtereenvolgende uitoverwinning geboekt. In een guur Velsen rekende de koploper af met het dappere Telstar. Nick Doodeman en Jeredy Hilterman zorgden voor de 0-2 ruststand. Thijs Oosting, Jesse Bosch en nogmaals Doodeman bepaalden de eindstand op 1-5.

Vooraf rekende trainer Peter Maes op een wedstrijd met valkuilen. Die voorspelling leek uit te komen, want Telstar gaf vanaf de aftrap direct gas. De ploeg van trainer Mike Snoeij wilde de ruime uitoverwinning van vorige week op FC Den Bosch (4-1) in eigen huis een vervolg geven.

st jago

Binnenwaaiende corner
Het leidde binnen een minuut tot een forse overtreding op Tommy St. Jago waardoor de toon was gezet. De thuisclub hield de druk op de ketel, maar Willem II voetbalde er steeds goed onderuit. Het openingsoffensief was amper gaan liggen toen Willem II toesloeg. Nick Doodeman mocht een corner nemen. Gedragen door de wind eindigde zijn indraaiende voorzet rechtstreeks in het doel achter de verbouwereerde doelman Joey Houweling: 0-1. Telstar was even uit het veld geslagen en mocht van geluk spreken dat Houweling ternauwernood redding kon brengen op een inzet van de door Niels van Berkel weggestuurde Oosting.

team

Messcherp
De thuisclub probeerde het initiatief weer naar zich toe te trekken, maar Willem II hield de linies goed gesloten. Waar de thuisclub er nauwelijks in slaagde om kansen bij elkaar te voetballen waren de Tricolores messcherp in de tegenstoot. Van Berkel bereikte na ruim een halfuur spelen Ringo Meerveld die de in de zestien de vrijstaande Jeredy Hilterman vond. De spits had de hoek voor het uitzoeken: 0-2.  Een minuut later was het opnieuw Meerveld die met een splijtende pass Oosting de diepte in stuurde, maar Houweling kon erger voor Telstar voorkomen. Bijna kreeg Doodeman vanuit een corner opnieuw een binnenwaaier op zijn naam. Houweling liet de bal los, maar het liep met een sisser af. Met een comfortabele voorsprong op zak haalde Willem II de rust.

Effectief
Na de rust was het windvoordeel voor de thuisclub. Hetzelfde spelbeeld als in het begin van de wedstrijd voltrok zich. Telstar drong aan zonder tot grote kansen te komen en Willem II toonde zich uiterst effectief in de tegenstoot. Hilterman stelde de mee opgekomen Oosting in staat op de marge op drie te brengen. Niet veel later gooide Willem II de wedstrijd in het slot. Matthias Verreth stuurde Doodeman de diepte in. De uitblinker trok de bal vanaf de achterlijn goed terug op Jesse Bosch die genadeloos de trekker overhaalde: 0-4. Het pleitte voor het dappere Telstar dat het de aanval bleef zoeken. De thuisclub kreeg de beloning toen topscorer Zakaria Eddahchouri met een knappe kopbal Smits het nakijken gaf.

Volley
Gesteund door de ruime voorsprong ging Willem II steeds makkelijker voetballen. Het wachten was op de volgende Tilburgse treffer. Die kwam er toen Hilterman in het strafschopgebied het overzicht bewaarde en Doodeman wist te vinden. Tegen diens wonderschone volley was geen kruid gewassen: 1-5.  Zo kreeg de speaker op sportpark Schoonenberg, zoals het 711 Stadion in de volksmond nog altijd genoemd wordt, zijn zin. Voor aanvang hoopte hij op een doelpuntrijke wedstrijd. De man kon tevreden vaststellen dat de thuisclub ondanks de grote achterstand onvermoeibaar bleef proberen om nog iets terug te doen. Verder dan de eretreffer van Eddahchourri kwamen de Velsenaren echter niet. Het wervelende Willem II ontliep alle valkuilen en boekte de eerste overwinning sinds 1986 in de IJmond.