Willem II na rust voorbij ADO
René Vermetten
Toin Damen, Geert van Erven

Willem II heeft een binnen één minuut opgelopen achterstand tegen ADO Den Haag na rust omgebogen in een 1-3 zege. Een rake vrije trap van Matthias Verreth en twee treffers van Elton Kabangu zorgen voor een goede start van de vierde periode in de Keuken Kampioen Divisie.

Willem II moest in Den Haag direct in de achtervolging, want bij de eerste de beste Haagse aanval kopte Joel Zwarts de bal terwijl de klok pas op 55 seconden stond achter Joshua Smits: 1-0. Het spel van de thuisploeg kenmerkte zich door veel opportunisme. Willem II probeerde met combinatievoetbal de draad op te pakken maar er lukte in die fase nog niet veel bij de Tricolores.

DWD
Willem II liet zich in de openingsfase aftroeven door ADO

Geen treffers

Het eerste Tilburgse gevaar kwam na een kwartier en had zomaar de gelijkmaker kunnen opleveren. Jizz Hornkamp kon echter de lage voorzet van Max Svensson onvoldoende goed toucheren om er een treffer van te maken.

Gaarderweg nam Willem II meer het heft in handen maar bleef ADO de gevaarlijkste ploeg. Xander Severina schoot eerst hoog over en zag later doelman Smits juist op tijd ingrijpen na een snelle uitbraak. De Willem II-goalie moest ook ingrijpen bij een kopbal van Thomas Verheydt en een indraaiende corner. De gelijkmaker kwam er niet, ook niet toen de bal na een goede aanval bij Elton Kabangu belandde. De aanvaller ging in het strafschopgebied naar de grond maar scheidsrechter Martin van de Kerkhof zag er geen overtreding in.

EK
Kabangu bezorgde Willem II na de gelijkmaker van Verreth de zege.

Ommekeer

Een kwartier na rust zag de wereld er voor Willem II heel anders uit. In de 52e minuut meldde Matthias Verreth zich achter de bal voor een vrije trap. Op schitterende wijze knalde hij de bal van buiten het strafschopgebied in de linker bovenhoek. Acht minuten later stond Willem II op voorsprong. Kabangu prikte van dichtbij een voorzet van Svensson binnen: 1-2.

Zege veilig

De ommekeer werkte bevrijdend voor de Tilburgers die ook snel een derde treffer lieten noteren. Eerst was er nog een snelle uitbraak van de ingevallen Thijs Oosting die de bal net iets te zacht afspeelde op Hornkamp. Direct daarna een soortgelijke situatie met Hornkamp die min of meer recht op het Haagse doel afstormde en afspeelde op Kabangu. De Belg leek de bal te ver voor zich uit te spelen maar tikte met een uiterste krachtsinspanning de 1-3 binnen en maakte daarmee het traditionele ‘Haags kwartiertje’ overbodig. De Tilburgse winst kwam daarna niet meer in gevaar en had nog iets groter kunnen uitpakken als doelman Stevens niet nog juist een inzet van Oosting voor de doellijn onschadelijk had gemaakt.