Willem II - NAC Breda in vijf edities
Auteur
Roger Rossmeisl
Fotografie door
Willem II Archief

De Brabantse derby staat voor de deur. Willem II en NAC Breda kennen een rijk verleden van legendarische duels. Voorafgaand aan de derby van komende zondag zoomen we in op vijf bijzondere derby-edities die in Tilburg plaatsvonden. Van een broederstrijd in 1912 tot de winnende van Robert Braber in 2014.

1 november 1912: Broederstrijd (Willem II – NAC 4-2)
Het is het najaar van 1912 als de zieltogende Bredase voetbalvereniging NOAD gered wordt door te fuseren met stadsgenoot ADVENDO. Op 12 september 1912 vindt de oprichting plaats van de club met de langste naam uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis, NAC: Nooit Opgeven Altijd Doorzetten - Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning - Combinatie. Direct hierna volgt de inschrijving van NAC bij de NVB (voorloper van de KNVB). NAC, met de latere clublegende Rat Verlegh als 17-jarige dan in de gelederen, wordt ingedeeld in de Zuidelijke Tweede Klasse A, waar ook Willem II in uitkomt. Vooruitlopend op een competitieduel wordt besloten een oefenwedstrijd te spelen op Allerheiligendag 1 november. Plaats van handeling is het terrein van Willem II aan de Voetbalweg in de Tilburgse wijk Koningshoeven.

Afbeelding
WILNAC
Het zuidelijk elftal dat symbool stond voor de beginjaren van Willem II – NAC. Voorste rij v.l.n.r. Van Asten, J. van Son, T. van Son en Mommers (allen Willem II). Staande links Versluys (Willem II) en Rat Verlegh (NAC, staande links naast bondsofficial).

‘De wedstrijd was een spel van de kat met de muis’, schrijft de Tilburgsche Courant over de eerste Willem II – NAC in de historie, die door Willem II overtuigend met 4-2 werd gewonnen. Het is de dag van de broedertwist in de familie Van Son. Aan de kant van NAC speelt namelijk Toon van Son, die voortkomt uit de boedel van NOAD. Tot voor kort speelde hij in Breda samen met zijn jongere broer Jos van Son. Maar die heeft bij aanvang van het seizoen 1912 – 1913 de overstap naar Willem II gemaakt. Daardoor staan Toon en Jos op die gure zondagmiddag 1 november 1912 voor het eerst tegenover elkaar. In de onderlinge broederstrijd trekt Jos aan het langste eind. Als Toon het seizoen daarna ook de overstap naar Willem II maakt, zijn de broers weer herenigd. Ze zullen als spitsenduo een belangrijke bijdrage leveren aan de landstitel van Willem II in 1916. Beide broers worden in die jaren geselecteerd voor het zuidelijk elftal. Jos schopt het zelfs tot een debuut in het Nederlands elftal en zal de clubhistorie ingaan als tweede topscorer aller tijden, achter Piet de Jong.

16 juli 1955: De landstitel in zicht (Willem II – NAC 2-2)
De eerste Willem II – NAC in het betaalde voetbal is er meteen een om in te lijsten. Nadat de KNVB in november 1954 een betaalde competitie in het leven heeft geroepen, vindt in juli 1955 voor de eerste keer in het betaald voetbal de strijd om het landskampioenschap plaats. In de voorlaatste wedstrijd van die kampioenscompetitie staat niets minder dan de landstitel op het spel. Zowel Willem II als NAC, beiden kampioenen van hun Eerste Klassen, zijn nog volop in de race. De Tricolores beginnen voortvarend als Sjel de Bruyckere al in de tweede minuut de 1-0 binnen kopt. Zes minuten later schiet Jan van Roessel Willem II via de binnenkant van de paal zelfs naar 2-0. Maar terwijl het publiek het kampioenschap al viert, verlamt die vroege voorsprong de Tilburgers. Nadat Willem II dotten van kansen op 3-0 heeft gemist, valt aan de andere kant de 2-1.

Afbeelding
WILNAC
Doelpunt van Sjel de Bruyckere. NAC-doelman Frans Goedhart is kansloos.

In de tweede helft is Willem II volledig de weg kwijt. Direct na de spelhervatting mist Van Roessel nog een opgelegde kans, maar daarna volgt een Bredase stormloop die in de 56e minuut resulteert in de 2-2 gelijkmaker van Leo Canjels. Diezelfde Canjels ziet nog een doelpunt afgekeurd, NAC schiet een keer tegen de lat, maar uiteindelijk sleept Willem II een gouden punt uit de strijd, waardoor beide ploegen elkaar in de kampioenscompetitie in evenwicht blijven houden. Vier dagen later zal blijken hoe waardevol dat 2-2 gelijkspel is voor de Tricolores. Omdat Willem II met 2-3 wint bij EVV Eindhoven en NAC thuis tegen PSV met 0-2 verliest, kaapt Willem II de landstitel weg voor de neus van NAC.

16 februari 1980: De revanche van Henk van Rooy (Willem II – NAC 3-1)
Na twaalf donkere jaren in de Eerste Divisie te hebben gebivakkeerd, promoveert Willem II in 1979 onverwacht via de nacompetitie naar de Eredivisie. Al die jaren is het Tilburgse publiek verstoken gebleven van de derby tegen NAC. Maar op 16 februari 1980 is het dan weer zover. De terugkeer van de Brabantse derby heeft een speciale lading voor Willem II-spits Henk van Rooy. In 1975 is Henk, verguisd en gehoond, door NAC afgedankt aan Willem II. In Tilburgse dienst ontpopt hij zich tot een publiekslieveling. Zijn mislukte avontuur in Breda blijft echter lang aan hem knagen.

Op de carnavalszaterdag van 1980 valt alles de goede kant op voor de 1.93 meter lange spits met de ‘schuiftrompetbenen’. In de eerste helft scoort Henk binnen vier minuten voor Willem II de 1-0 en de 2-0. Na zijn tweede treffer stort hij huilend neer, emotioneel als hij is over zijn sportieve revanche. In de tweede helft scoort NAC nog de aansluitingstreffer, maar als de Joegoslavische verdediger Dušan Ćosić in blessuretijd de 3-1 scoort, kan de carnaval in Kruikenstad losbarsten.

Bedroefd hebben wij onlangs kennis genomen van het overlijden van Henk van Rooy (76). Lees hier het bericht.

29 maart 1986: Henk Vos het haasje (Willem II – NAC 2-0)
Het is het Paasweekend van 1986 als de 17-jarige Henk Vos, aanvaller van Willem II, met het openbaar vervoer van zijn woonplaats Wouw naar Tilburg reist voor de thuiswedstrijd tegen NAC. In de trein komt hij terecht tussen een aantal NAC-supporters die de nodige vernielingen aanrichten. Op het station van Tilburg worden zij ingerekend en in ME-busjes afgevoerd naar het politiebureau. De tegenstribbelende Henk Vos kan de ME’ers niet overtuigen dat hij voetballer van Willem II is. ‘In mijn tas zaten alleen mijn voetbalschoenen en een handdoek. Ik probeerde ze duidelijk te maken dat de rest van mijn kleding in het stadion klaar lag’, zei Vos later tegen de krant. ‘Met dat soort smoesjes kunnen ze allemaal wel aankomen’, moet het korte antwoord van de ME’er zijn geweest.

Afbeelding
WILNAC
Henk Vos heeft vanwege slaan de rode kaart gekregen. Bestuurslid Fernand Palmen begeleidt hem naar de kleedkamer.

Na ruim drie kwartier te zijn vastgehouden op het bureau wordt Vos als speler herkend door een dienstdoende Tilburgse agent en kan hij zich alsnog melden bij het stadion. Te laat, en dus krijgt hij te horen dat op de bank moet starten. Als Vos pas na rust mag invallen, is hij nog steeds behoorlijk ontdaan van al het onrecht van die middag. In de 58e minuut gaat het helemaal mis. In een akkefietje met Hans van den Dungen verliest Vos zichzelf en slaat de NAC-verdediger. ‘Henk Vos het haasje’, kopt de krant als de KNVB bekend maakt dat Vos geschorst wordt tot het einde van het seizoen. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden wordt die straf uiteindelijk na beroep van Willem II teruggebracht tot 15 wedstrijden, waarvan 5 voorwaardelijk. Ondanks deze verlaging is die schorsing van 10 wedstrijden nog steeds de zwaarste straf in de clubhistorie van Willem II. Dat de derby eindigt in een 2-0 overwinning voor Willem II is dan al lang een bijzaak geworden.

19 september 2014: De winnende van Robert Braber (Willem II - NAC Breda 2-1)
Het gaat goed met Willem II als de club op 19 september 2014 NAC Breda in eigen huis mag ontvangen. Een week voorafgaand aan de derby heeft de Tilburgse promovendus Feyenoord nog in eigen Kuip met 1-2 verslagen. In aanloop naar het weerzien met de Bredase buren richten de media zich op Willem II’er Robert Braber, die in Breda woont. Braber heeft er vrienden met een seizoenskaart van NAC en bezoekt zelf ook nog weleens het Rat Verlegh Stadion. ‘Zolang ik voetballer ben, ben ik fan van de club waar ik speel’, stelt hij de Tilburgse achterban gerust.

Afbeelding
WILNAC
Afbeelding
WILNAC
Robert Braber gaat uit zijn dak, nadat hij in blessuretijd de winnende treffer voor Willem II scoort.

In de eerste helft opent Ben Sahar de score voor Willem II. Vlak voor de pauze doet Uroš Matić iets terug: 1-1. De derby lijkt daarna lang af te stevenen op een gelijkspel. Totdat Willem II in blessuretijd de bal hard de zestien in slingert. Bruno Andrade neemt de bal aan en tikt hem naar de opkomende Braber. Die controleert en schuift hem beheerst achter doelman Jelle ten Rouwelaar. Het stadion ontploft en Braber wordt bij de boarding naast het veld bedolven door zijn teamgenoten. ‘Dat uitgerekend ik, na alles wat gezegd en geschreven was, deze goal in blessuretijd maakte, was wel heel bijzonder’, aldus Braber, wiens voetbalcarrière voor altijd verbonden zal zijn met die wonderlijke septemberavond.

Bericht delen