Willem II neemt petitie bezorgde supporters in ontvangst
Fotografie door
Willem II Media

De directie en Raad van Commissarissen van Willem II en Willem II Vastgoed hebben op 28 november een petitie in ontvangst genomen van het Supporterscollectief Willem II waarin zij hun zorgen uitspreken over de geplande stadionverbouwing in het kader van veiligheid.

De vraag die bij de aanbieders van de petitie centraal staat is of de maatregelen die nu door de verbouwing in het kader van veiligheid worden genomen wel de meest ideale zijn. Dat er op het gebied van stadionveiligheid maatregelen noodzakelijk zijn zoals bijvoorbeeld op de overvolle KingSide, staat ook voor het Supporterscollectief als een paal boven water. In een constructief gesprek werden vervolgens diverse zaken nader toegelicht.

Zorgen
Met name de verplaatsing van de ingangen naar de hoeken van het stadion baart zorgen. Willem II erkent dat die aanpassing op het eerste oog vreemd lijkt, met name in de hoek van het bezoekersvak. Naast de bouwkundige aanpassingen die daarvoor nodig zijn, zullen er ook organisatorische maatregelen moeten worden genomen én is medewerking van supporters nodig. Drie zaken die allemaal met elkaar moeten kloppen en veel aandacht vereisen.

Beste oplossing
Waarom dan toch gekozen voor deze oplossing? Omdat dit verreweg de meeste voordelen oplevert voor de supporters van Willem II. Er worden extra horecavoorzieningen getroffen en het aantal toiletten wordt uitgebreid zodat de lange wachtrijen worden ingekort en daarmee tegemoet gekomen wordt aan een jarenlange wens van alle supporters. In andere scenario’s was het niet meer mogelijk dat supporters elkaar voor en na de wedstrijd zouden kunnen ontmoeten rondom het stadion of in supporterscafé D’n Beitel. Ook een bezoek aan de fanshop zou onmogelijk zijn. Bovendien zou het aanzien van het stadion sterk worden aangetast door de vereiste vele hoge dichte hekwerken.

Eisen vs wensen
Willem II wijst daarnaast ook op het complexe proces dat gepaard ging met de aankoop van het stadion door Willem II van de Gemeente Tilburg en dat aanpassingen in de stadionveiligheid een verplicht onderdeel uitmaken van de aankoopovereenkomst van het stadion. Na het doorlopen van een zorgvuldig proces waarbij gerenommeerde partijen als Stadium Consultancy mogelijke oplossingen hebben uitgewerkt rekening houdend met de opgelegde veiligheidseisen vanuit de gemeente Tilburg, de wensen van Willem II – die daarvoor haar oor te luister legde bij de achterban – en het beschikbare budget, is er gekozen voor de aanpak zoals die nu wordt uitgevoerd. Aan dat plan valt niet meer te tornen omdat er contractuele afspraken en harde deadlines aan ten grondslag liggen.

KingSide uitbreiding
Ondanks de uitleg dat de vereiste vluchtweg en ingrijpende constructieve maatregelen een uitbreiding van de KingSide richting het veld in de weg staan, is het Supporterscollectief daarover teleurgesteld en nog niet overtuigd van die onmogelijkheid. Maar als blijkt dat het inderdaad niet mogelijk is, legt het Supporterscollectief zich daarbij neer. Willem II deelt de teleurstelling omdat het ook maar al te graag de capaciteit van de KingSide zou willen uitbreiden. Omdat uitbreiding richting het veld niet kan, gaat Willem II met supporters alternatieven bespreken zoals mogelijke uitbreiding richting het aangrenzende hoekvak P.

Toekomst
Vanuit Willem II Vastgoed, de eigenaar van het stadion, is aangegeven dat de verbouwing zoals die nu wordt uitgevoerd een verplichting is die onderdeel is van de stadionaankoop. Pas dan is de aankoop afgerond en staat Willem II als nieuwe stadioneigenaar voor een nieuwe fase. Er start daarom nu al een verkenning naar mogelijkheden om het complete stadioncomplex beter te kunnen exploiteren. Binnenkort worden gesprekken met alle betrokkenen gevoerd. Dat is natuurlijk op de eerste plaats de voetbalclub zelf, de supporters, (potentiële) huurders van commerciële ruimtes, omwonenden en planologen. Zij ontvangen zeer binnenkort een uitnodiging.

Communicatie
Ondanks dat alle gremia met regelmaat zijn geïnformeerd over het proces van de stadionaankoop en de op handen zijnde verbouwing constateert het Supporterscollectief dat er bij de achterban nog veel vragen zijn. Willem II zal tijdens de overleggen die staan gepland met zowel het supportersplatform als het supporterscollectief als de clubraad in gesprek blijven over het uitvoeren van de plannen. Bovendien worden alle supporters geïnformeerd via de website, e-mail en sociale media van de club. Seizoenkaarthouders krijgen bericht over wat er voor hen met ingang van deze zomer bij de aanvang van het seizoen 2024/2025 gaat veranderen.

Lees hier alle eerdere berichtgeving over de aankoop van het stadion en de voortgang van de verbouwing.
 

Bericht delen