Willem II onderuit in topper tegen Roda JC
Koen van Santvoord
Geert van Erven

Na een 2-1 voorsprong heeft Willem II alsnog met 2-3 verloren van nummer 2 Roda JC. Het is een dure nederlaag voor de Tricolores, die de Limburgers nu tot vier punten zien naderen. In een uitverkocht en met dank aan de sjaaltjesactie éxtra sfeervol stadion, begon Willem II goed aan de topper.

De mannen van Peter Maes domineerden, straalden rust uit en hadden veruit het meeste balbezit. Het was echter Roda JC dat in de tiende minuut de score opende. Joshua Smits stompte een voorzet door het midden weg, waarna de bal voor de voeten belandde van Enrique Peña Zauner. Zijn schot werd licht getoucheerd, waardoor Smits kansloos was: 0-1.
Willem II herpakte zich direct en stond al binnen vijf minuten gelijk. Erik Schouten verzond een perfecte dieptepass op Thijs Oosting, die al even fraai breed legde op Jeredy Hilterman. De spits, die al enkele weken droog stond, bedacht zich geen moment en haalde verwoestend uit: 1-1!

Vijf minuten later klonk het My little lady opnieuw nadat een corner van Nick Doodeman knap bij de eerste paal door Schouten werd binnengekopt: 2-1, wat een veerkracht!

Heerkens

In het vervolg van de eerste helft bleef Willem II makkelijk overeind. Roda JC kwam via Arjen van der Heide aan de rechterflank soms gevaarlijk op, maar tot kansen leidde het niet. Willem II speelde in fases in een te traag tempo en was vooral gevaarlijk via dieptepasses. Op slag van rust had dat moeten leiden tot de 3-1. Hilterman werd diep gestuurd, legde breed op de vrijstaande Oosting, maar die maaide over de bal heen. Jammer, anders was de wedstrijd al zo goed als beslist geweest.

Na rust zocht Roda JC nadrukkelijker de aanval, maar Willem II, met aanvoerder Freek Heerkens als vervanger van de geschorste Raffael Behounek, bleef eenvoudig overeind. Dat kwam mede doordat beide teams in balbezit te weinig brachten. Ze haalden niet het niveau dat je van een topper in de KKD mag verwachten. De plotselinge gelijkmaker van Václav Sejk deed de wedstrijd in de 65e minuut alsnog ontbranden. Het geloof bij de Koempels was weer terug, terwijl Maes Jeremy Bokila inbracht voor de broodnodige energy boost aan Tilburgse kant. De wedstrijd werd opener en leuker om naar te kijken. Grote kansen kwamen er niet en beide teams leken op een gelijkspel af te stevenen. Totdat Roda JC een vrije trap kreeg op 25 meter van het doel van Smits. Invaller Lennerd Daneels wist er wel raad mee en schoot raak: 2-3.

Met nog vijf minuten op de klok perste Willem II er een slotoffensief uit, maar de gelijkmaker bleef uit. Zo leidde Willem II de eerste thuisnederlaag onder Peter Maes en bracht Roda JC de kloof terug tot vier punten. De marge met nummer 3 ADO Den Haag, dat thuis gelijkspeelde tegen MVV, bedraagt nu zeven punten.