Afgelopen zaterdag heeft algemeen directeur Berry van Gool tijdens het sponsordiner namens Willem II het ‘oorspronkelijke’ Willem II shirt in ontvangst mogen nemen. Deze werd overhandigd door Harrie Balke en Lars Kuizenga van amateurclub Prinses Wilhelmina uit Enschede. Daarnaast heeft Van Gool ook ons huidige shirt aan hen overhandigd. Andre Valkeman, journalist van Tubantia, heeft over deze overhandiging en de historie van het Willem II shirt een artikel geschreven. Lees een deel van zijn bijdrage hieronder.
De Ruiter
Gerard de Ruiter is eind negentiende eeuw in zijn nopjes. De twintiger heeft wat Tilburgse jongens eindelijk zo gek gekregen dat ze met hem het spel ‘football’ willen spelen, al weten weinigen in Nederland – alsmede de vrienden van De Ruiter in Brabant – wat dat nou allemaal precies inhoudt.
Eerst heet De Ruiters vereniging Tilburgia, dat verandert al snel in Willem II. De jonge Amsterdammer, die in Mokum aan de middelbare technische school studeert, moet plots stagelopen bij de NS-hoofdwerkplaats in Tilburg. Hij neemt uit de hoofdstad zijn voorliefde voor voetbal mee en besmet zijn Brabantse entourage. Iets na het oprichtingsjaar komt de jonge knul met een groot probleem te zitten, want: nog steeds geen vaste clubtenues voor zijn Willem II.
Het Rood-wit-blauwe shirt
,,Het is zeer goed denkbaar dat men toen de shirts van PW via treinvervoer heeft laten aanrukken. Het moet haast wel… De Ruiter werkte immers bij de spoorwegen en de auto was zeker nog geen gewoon vervoermiddel’’, vertelt Harrie Balke (64) anno 2016, hij is voorzitter van de Enschedese Footballclub Prinses Wilhelmina. Korter gezegd: PW
Balke: ,,PW had het rood-wit-blauwe als shirt, de driekleur van de Nederlandse vlag. Dat paste helemaal bij de Koninklijke naam van PW. Tussen textielbaronnen uit Enschede en Tilburg is er toen contact geweest’’, het verhaal is onderdeel van het collectieve geheugen van PW. ,,Hadden ze in Enschede niet een setje rood-wit-blauwe shirts over? Want die zouden ook goed passen bij de evenzeer Koninklijke naam Willem II.’’ En zo gaat er in Enschede een restpartij aan tricots van het schap, de afgedankte shirts transporteren ze naar Brabant.
Dat PW wel de basis vormt voor het shirt van Willem II is meer dan zeer aannemelijk, archieven van beide clubs maken er melding van. De rollen zijn zo’n honderd jaar verder compleet omgedraaid. Willem II bezoekt nu de topclubs van het land, terwijl het vlaggenschip van PW in de laagste klasse (vierde afdeling) op zaterdag voetbalt.
Bericht delen