Willem II sinds mei 2021 weer naar Den Haag
Auteur
Guido Holman
Fotografie door
Geert van Erven / Toin Damen / ProShots

Het had weinig gescheeld of Willem II had dit seizoen niet tegen ADO Den Haag gespeeld. In de bloedstollende play-offsfinale van ADO tegen Excelsior stonden de Kralingers met nog een kwartier te spelen op een schier onoverbrugbare achterstand. Maar Excelsior slaagde er in Den Haag alsnog in een verlenging uit het vuur te slepen en de Hagenaars vanaf de stip te verslaan.

De finale van die play-offs halen én winnen is dit seizoen voor zowel Willem II als ADO het nieuwe doel, want de directe promotieplekken zijn op papier haalbaar, maar in praktijk haast onhaalbaar. Willem II staat op de ranglijst zeven plaatsen hoger dan ADO, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld en vijf punten onder de Tilburgers staat. 

Dirk Kuijt

Met Dirk Kuijt stelde ADO een nieuwe, onervaren trainer aan. Het was de eerste klus voor de 104-voudig international in het betaalde voetbal. De Katwijker kreeg de ploeg niet aan de praat, waardoor de club met drie nederlagen op rij de slechtste seizoenstart van de club ooit kende. Ook daarna bleven de resultaten grillig en na 176 dagen zat de eerste trainersklus van Kuijt erop. 


 

Afbeelding
Advocaat

De kleine generaal

Dick Advocaat nam het stokje van zijn voormalige Oranje-pupil over. De 75-jarige kleine generaal was in de Hofstad eerder actief als speler en technisch adviseur. Met Saïd Bakkati kwam er ook een nieuwe assistent-trainer. In de winterstop kreeg de selectie met het aantrekken van doelman Sonny Stevens en aanvaller Joey Sleegers een kwaliteitsimpuls. Bijna wist ADO de derde periode naar zich toe te trekken. Door het verlies in de thuiswedstrijd tegen nummer twee Heracles Almelo werd de koppositie verspeeld. 

Afwezig

ADO kampt met blessures en zieken. Keeper Hugo Wentges en Mario Bilate zijn langer geblesseerd. Joey Sleegers voegde zich daar na de wedstrijd tegen TOP Oss bij dit viertal en moest de wedstrijd tegen zijn oud-werkgever FC Eindhoven maandag laten lopen. In die wedstrijd waren ook de zieke Jordy Wehrmann en Gregor Breinburg niet van de partij. Het laatstgenoemde drietal lijkt er vanavond weer bij te zijn. Malik Sellouki is door een rode kaart nog geschorst. De zieke Max de Waal en de geblesseerden Finn van Breemen, Ricardo Kishna en Rafael Struick ontbreken. 

Snel en behendig

Met Joël Zwarts, Xander Severina, Joey Sleegers, Amar Catic en Ricardo Kishna beschikt ADO over vijf snelle en behendige aanvallers die in staat zijn om afmaker Thomas Verheydt op maat te bedienen. Severina is deze week voor de eerste keer uitgenodigd voor het nationale elftal van Curaçao, dat eind deze maand een Nations League-duel speelt tegen Canada en een vriendschappelijk duel tegen wereldkampioen Argentinië.

Afbeelding
Severina
Xander Severina, kersvers international van Curaçao

2020-2021

Willem II speelde twee seizoen geleden voor het laatst in Den Haag. De Tricolores trokken met 1-4 aan het langste eind door doelpunten van Vangelis Pavlidis (2x), Kwasi Wriedt en Ché Nunnely. Michiel Kramer scoorde voor de Hagenaars. Door dat resultaat degradeerde ADO. Willem II wist zich op de laatste speeldag thuis tegen Fortuna Sittard veilig te spelen.

Bericht delen