Willem II sleept drie punten uit het vuur
Guido Holman
Toin Damen, Geert van Erven

Willem II speelde tegen De Graafschap een wedstrijd waarin het in de eerste helft op voorsprong kwam en heer en meester was. In de tweede helft kwamen de Tricolores toch op achterstand. De ploeg van Reinier Robbemond toonde veerkracht. Na een bloedstollende slotfase stond na 94 minuten een 3-2 overwinning op het scorebord.

Interim-trainer Richard Roelofsen gaf dezelfde elf De Graafschap-spelers als vorige week het vertrouwen. Reinier Robbemond wisselde noodgedwongen twee basisspelers. Erik Schouten (geschorst) en Joshua Smits (geblesseerd geraakt op de laatste training) ontbraken. Hun vervangers waren Niels van Berkel en Kostas Lamprou.

Attributenkast

Het eerste kwartier, in een uitverkocht sfeervol Koning Willem II stadion, was gelijk opgaand zonder kansen. De supporters van de Superboeren hadden de hele blauwwitte attributenkast leeggetrokken en wisselden geregeld van sfeeractie.

Openingstreffer

Jesse Bosch loste in de 18e minuut het eerste schot tussen de palen. Hierna trok Willem II het initiatief steeds meer naar zich toe. Thijs Oosting wist alleen voor doelman Hidde Jurjus niet te scoren. In de 35e minuut viel de openingstreffer toch. Na een schitterende pass van Ringo Meerveld op Niels van Berkel en een even goede voorzet van de linksback ,was het voor Elton Kabangu een kleine moeite de openingstreffer binnen te schieten.

Achterstand

Het aanvallend onmachtige De Graafschap liet zich in de tweede helft van een andere kant zien. Na een nieuwe grote kans voor Oosting en een waarschuwingsschot van de gasten, was het in de 53e minuut wel raak. Philip Brittijn werkte met zijn hak een voorzet achter doelman Lamprou. Enkele minuten later was de Griekse doelman opnieuw kansloos nadat een schot van Camiel Neghli door Matthias Verreth van richting werd veranderd.

Jeremy Bokila

Voor trainer Robbemond het sein om met Pol Llonch en Jeremy Bokila vers bloed binnen de lijnen te brengen. In een vloek en een zucht was de achterstand weer omgezet in een voorsprong. Bij de gelijkmaker gaf Bokila de assist op Van Berkel, die uit een moeilijke hoek diagonaal laag binnenschoot. Het was de eerste treffer van de jonge linksback in het betaalde voetbal, die na vijf kwartier moegestreden het veld verliet voor Valentino Vermeulen. Bij de derde Tilburgse goal knalde Bokila de bal na een voorzet van Jizz Hornkamp hard in het dak van het doel: 3-2.

Bloedstollend

Wat resteerde was een hectische slotfase waarin de gasten vochten voor hun laatste kans om de play-offs te halen. Het was voor beide ploegen pompen of verzuipen. De Graafschap dwong Willem II met lange ballen terug in de verdediging. Het geluk was dit keer aan de zijde van Willem II met twéé ballen tegen de paal, een goede redding van doelman Lamprou en een door scheidsrechter Martin van den Kerkhof afgekeurd doelpunt na een overtreding van Siem de Jong op Vermeulen.

Thuisvoordeel

Met deze overwinning staat Willem II stevig op de vierde plaats, die volgende week in de uitwedstrijd tegen Telstar kan worden veiliggesteld. Deze plaats geeft het recht om in de eerste ronde van de play-offs de return in eigen huis te mogen spelen. Ook kan via die route de nummer 16 van de Eredivisie alleen in een eventuele finale worden getroffen.