Willem II sleept gelijkspel uit het vuur
Joris Gemen
Toin Damen & Geert van Erven

Willem II leek zichzelf een hele slechte dienst te bewijzen in de strijd om promotie. In Limburg stevende het lang af op een nederlaag tegen MVV Maastricht, dat tot de 92e minuut met 1-0 voorstond door een vroege goal van Dailon Livramento. Jeredy Hilterman redde één minuut later een zeer vitaal punt voor Willem II. Door die late gelijkmaker krijgt de ploeg van Peter Maes de kans om directe promotie naar de Eredivisie officieel veilig te stellen in de eerstvolgende competitiewedstrijd, thuis tegen nummer drie FC Groningen.

Willem II begon aan het treffen met MVV in de wetenschap dat promotieconcurrent Roda JC in dezelfde speelronde twee punten had laten liggen tegen de De Graafschap (1-1). Met een overwinning in De Geusselt zou de Tilburgse voorsprong op de Kerkradenaars vijf punten bedragen. Willem II wilde dus maar wat graag winnen in Maastricht, waar het een lastige openingsfase kende. MVV verstopte zich niet en zocht veelvuldig de weg naar voren. En die vroege aanvalsdrang betaalde zich uit. Balverlies van Willem II na een vrije trap was het begin van een messcherpe MVV-counter, waarvan Livramento het eindstation was: 1-0.

MVVWIL

Slordig
Het scheelde vervolgens niet veel of diezelfde Livramento had opnieuw kunnen juichen. De 22-jarige aanvaller kapte de verdediging behendig uit en schoot vervolgens maar nét over. Willem II liet ondertussen maar weinig zien. Het veldspel oogde gespannen en slordig. Daardoor kwamen de Tricolores nauwelijks tot kansen in de eerste helft. Alleen Rob Nizet was dicht bij een doelpunt. Na een foutieve pass van de tegenstander kon de linksback opstomen richting MVV-doelman Romain Matthys, die een prima redding in huis had. Naarmate de eerste helft vorderde, zakte MVV steeds wat verder terug. Dat bood Willem II de kans om zich te herpakken. Het werd dreigender en dreigender, maar kon in het restant van het eerste bedrijf geen zaken meer doen.

Tweede helft vol spanning
Desalniettemin trok Maes zijn conclusies in de rust. Thijs Oosting en Nick Doodeman werden vervangen door Jeremy Bokila en Khaled Razak. Met de nieuwelingen toog Willem II direct richting de Maastrichtse goal. En dat leverde enkele gevaarlijke momenten op. Zo vuurden Bokila en Jeredy Hilterman kiezelharde schoten af richting Matthys, die de eerste poging klemvast had en de tweede over het doel zag vliegen. En aan de andere kant liet ook MVV zich zien. En dat leverde bijna de 2-0 op via Livramento, die profiteerde van geschutter achterin maar de bal oog in oog met Smits naast schoof. Willem II ging onverstoorbaar door met het zoeken naar de gelijkmaker. Hilterman leek die ook binnen te koppen, maar Matthys wist zijn inzet stijlvol uit het doel te houden. Even later hield de Belgische goalie opnieuw zijn doel schoon. Dit keer na een schot van Jesse Bosch en de daaropvolgende rebound van Razak.

Gelijkmaker valt in extremis
Inmiddels leerde een blik op de klok dat er nog maar tien minuten te spelen waren. En nog altijd stond MVV op voorsprong. Het slotoffensief dat volgde leek aanvankelijk te klein van omvang om nog aanspraak te maken op de gelijkmaker. Maar niets bleek minder waar toen Hilterman de bal in de 93e minuut binnenkopte voor de 1-1. Maar MVV – dat een puike wedstrijd op de mat legde – gaf zich niet gewonnen en kwam zelfs bijna nog op 2-1 via Camil Mmaee. De invaller verscheen voor het Willem II-doel, raakte de bal voortreffelijk, maar zag dat Smits zijn inzet met een fantastische reflex uit het doel hield.