Willem II stunt met 1-2 zege op Ajax

Willem II heeft in de Amsterdam Arena voor een daverende verrassing gezorgd. De thuisploeg kwam na 24 seconden op voorsprong, maar de mannen van Erwin van de Looi bogen het duel om en klopten Ajax door goals van Erik Falkenburg en Fran Sol: 1-2.

Snelle openingsgoal

Willem II won nog nooit een uitduel van Ajax en kreeg kort na de aftrap direct een flinke morele dreun te verwerken. Al na 24 seconden kwam de thuisploeg voor 45.405 toeschouwers namelijk op voorsprong. Davy Klaassen kopte een afgemeten voorzet van Anwar El Ghazi hard in de rechterbenedenhoek: 1-0.

Willem II kantelt de wedstrijd

Na deze vroege domper bleef Willem II echter koel en de ploeg van Erwin van de Looi kreeg meer grip op de wedstrijd. Met de twee nieuwelingen Pele van Anholt en Darryl Lachman in het basiselftal, gaven de Tricolores amper kansen meer weg. De Tilburgers zochten zelfs nadrukkelijk de aanval. In de 28e minuut kwam Willem II door deze tactiek op gelijke hoogte. Na een uitstekende crosspass van Thom Haye legde Bruno Andrade vanaf de rechterflank de bal perfect klaar voor de instormende Erik Falkenburg. De nummer 10 knalde de bal vanaf zestien meter hard tegen de touwen: 1-1.

Drie minuten later stond Haye wederom aan de basis van een verdiende Tilburgse treffer. Hij kapte vanaf de linkerflank fraai zijn tegenstander uit en vond Fran Sol. De vrijstaande spits nam de bal knap aan, draaide om zijn as en schoot van dichtbij hard raak: 1-2.

Tilburgse defensie houdt stand

De aanvallende thuisploeg ging bij het ingaan van de tweede helft op jacht naar wéér een droomstart, maar ditmaal bleef de Tilburgse defensie in de beginfase vrij eenvoudig overeind. De druk op de Tilburgse defensie werd groter naarmate de tijd verstreek, maar Kostas Lamprou hield zijn ploeg op de been met enkele fraaie reflexen.

Voorsprong succesvol verdedigd

Het Amsterdamse publiek werd alsmaar ongeduldiger. Willem II hield het hoofd koel en het team groepeerde zich compact op de eigen speelhelft, waardoor Ajax niet gevaarlijk werd in het Tilburgse doelgebied. Telkens stond een Willem II’er op de juiste plaats om een aanval te verstoren. Tot grote vreugde van de meegereisde fans uit Tilburg, boekte Willem II zo een historische eerste uitzege op Ajax én de eerste driepunter van het seizoen.

‘We vochten als leeuwen en gaven weinig kansen weg’

Erwin van de Looi was na afloop op de persconferentie lovend  over zijn formatie:  ‘Ik hield mijn hart vast na de vroege achterstand, maar we hebben ons erg goed hersteld. Complimenten voor de groep. We gaven niet veel kansen weg. Ik ben erg trots’, sprak hij.