Willem II toont veerkracht tegen TOP Oss
Arjen Pijfers
Geert van Erven

Door een benauwde 2-1 zege op TOP Oss heeft Willem II aansluiting gevonden bij subtop in de Keuken Kampioen Divisie. De thuisclub poetste na rust een achterstand weg. Kopballen van Raffael Behounek en Jeremy Bokila waren de uitblinkende Osse doelman Mike Havekotte te machtig.

In de eerste thuiswedstrijd onder Peter Maes liet Willem II over de intenties geen misverstand bestaan. Het nam direct het initiatief en drong TOP Oss achteruit. Matthias Verreth stelde in de openingsfase Havekotte tot twee keer toe op de proef, maar de keeper gaf geen krimp.

Tegenhouden
TOP Oss beperkte zich in de inhaalwedstrijd aanvankelijk tot tegenhouden. Pas na ruim een kwartier doken de gasten voor het eerst op in het Tilburgse strafschopgebied, maar de kopbal van Kostas Doumtsios miste de nodige kracht. Ringo Meerveld stak in de tegenstoot Thijs Oosting knap weg, maar de aanvaller stuitte op Havekotte.

Havekotte
Havekotte was met name in de eerste helft een sta-in-de-weg voor Willem II

Osse voorsprong
Meerveld fungeerde ook als aangever bij een kans van Jeredy Hilterman, maar de aanvaller schoot te gehaast uit de draai. TOP Oss bleef in de eerste helft zodoende betrekkelijk eenvoudig overeind. Het werd nog mooier voor de gasten toen doelman Joshua Smits zich liet verrassen door een vrije trap van Roshon van Eijma: 0-1. In een poging om nog voor rust het evenwicht te herstellen zag Oosting zijn vrije trap gestopt worden door Havekotte.

Tilburgse veerkracht
Direct na de pauze gaf de Osse doelman zijn optreden nog meer glans. Na ongelukkig hands van Giovanni Korte mocht Max Svensson aanleggen vanaf elf meter. Havekotte stopte de inzet van de Zweed en ook op de rebound had hij een antwoord. Zo groeide bij TOP Oss het geloof in een aardige stunt. Willem II leek even aangeslagen, maar toonde veerkracht. Freek Heerkens slingerde een korte corner voor het doel, waar de vooruitgeschoven Raffael Behounek boven iedereen uittorende en raak kopte: 1-1.

Bokila
Ontlading bij Bokila na de 2-1

Tilburgse luchtmacht
De gelijkmaker zorgde voor nieuwe energie bij de Tricolores. Trainer Maes voerde in de slotfase de druk verder op door de invallers Patrick Joosten en Jeremy Bokila binnen de lijnen te brengen. Bokila was direct gevaarlijk met een kopbal die net overging. Vijf minuten later bewees de lange aanvaller andermaal zijn waarde als pinchhitter. De voorzet van Jesse Bosch was op maat en tegen de precisiekopbal van Bokila was zelfs uitblinker Havekotte niet opgewassen. Dankzij de luchtmacht boekte Willem II zo een moeizame maar verdiende overwinning op het dappere TOP Oss. De inmiddels vertrouwde 'Bokila song' galmde nog lang na in het Koning Willem II stadion.