Willem II verliest oefenpot van effectief Sparta
Auteur
Arjen Pijfers
Fotografie door
Geert van Erven & Toin Damen

Na het trainingskamp in Sint-Michielsgestel vervolgde Willem II de oefencampagne tegen Sparta Rotterdam. In Loon op Zand maakten de Rotterdammers voor rust het verschil. Door doelpunten van Emilio Kehrer en Cisse Sandra bleef de schade tot 2-4 beperkt.

Op Sportpark De Klokkenberg trok Sparta direct het initiatief naar zich toe. Toch kwam het eerste gevaar van Willem II, maar het schot van Ringo Meerveld werd gekraakt. Kort daarna was het Sparta dat de score openbrak. Pelle Clement mocht vanaf de rand zestien uithalen. Op zijn precisieschot bleef keeper Thomas Didillon-Hödl het antwoord schuldig: 0-1.

Afbeelding
Sandra

Gelijkmaker
Lang plezier had Sparta niet van de voorsprong. Willem II zette goed druk, waardoor doelpuntenmaker Clement de bal verspeelde aan Nick Doodeman. Die vond Emilio Kehrer op de kop van de zestien. Met een bekeken uithaal net onder de lat liet de Sparta-doelman Nick Olij kansloos. Het was alweer de zesde treffer van nieuweling Kehrer in de voorbereiding. De ploegen hielden elkaar daarna redelijk in evenwicht. Toch was het Sparta dat halverwege de eerste helft enigszins fortuinlijk op voorsprong kwam. Na een ongelukkige handsbal van de centraal achterin spelende Tommy St. Jago wees scheidsrechter Alex Bos onverbiddelijk naar de stip. Tobias Lauritsen mocht vanaf elf meter aanleggen en met dit buitenkansje wist de trefzekere Noor wel raad: 1-2. 

Afbeelding
Tirpan

Sparta neemt afstand
Willem II probeerde snel terug te slaan. Een vrije trap van Doodeman ging over. St. Jago probeerde het van afstand, maar Olij keek het schot naast. Waar de Tricolores de kansen niet benutten, toonde Sparta zich dodelijk effectief. Het voorbereidende werk was van Djevencio van der Kust. Hij bereikte Clement die opnieuw uiterst zuiver bleek in de afronding. Even later bereikte Van der Kust opnieuw de achterlijn. De voorzet was op maat en dit keer was het Lauritsen die met een kopbal Didillon-Hödl het nakijken gaf: 1-4. Op slag van rust kreeg Jeremy Bokila de kans om wat terug te doen, maar de spits stuitte op Olij. 

Olij sta-in-de-weg
Sparta ontpopte zich in Loon op Zand als een volwassen ploeg met veel voetballend vermogen. Willem II had het vooral lastig met de vele positiewisselingen van de Rotterdammers. Na de pauze poogde trainer Peter Maes door het inbrengen van debutant Kyan Vaesen en Amine Lachkar meer grip op de wedstrijd te krijgen. Het eerste gevaar kwam van Sparta. De kopbal van Lauritsen eindigde in de handen van Didillion-Hödl. Daarna kwamen de Tricolores meer aan voetballen toe. Meerveld stak Cisse Sandra weg, maar Olij pareerde het schot van de Belg. De uitblinkende Sparta-goalie maakte ook een inzet van Meerveld onschadelijk en een schot van Jesse Bosch ging over.

Sandra bepaalt eindstand
Na een uur spelen kreeg Willem II toch loon naar werken. Meerveld vond Sandra die het overzicht behield en Olij voor de tweede keer het nakijken gaf: 2-4. Willem II hield de druk op de ketel. Sandra liet een voorzet los vanaf links. Vaesen had de bal voor het inkoppen, maar de rug van een Sparta-verdediger stond zijn eerste doelpunt in Tilburgse dienst in de weg.  Een fel en energiek Willem II hield Sparta tot het einde toe in de tang. Dit tot grotere ergernis van trainer Jeroen Rijsdijk die zich meermaals geagiteerd aan de zijlijn meldde om zijn ploeg tot meer bedrijvigheid te manen. Op hun tandvlees haalden de Rotterdammers het einde, waardoor Willem II in deze serieuze krachtmeting aan het kortste eind trok.

Bericht delen