Willem II verslikt zich in Jong Ajax
Auteur
Arjen Pijfers
Fotografie door
Geert van Erven

Na zes competitiezeges op rij is Willem II tegen de eerste nederlaag onder trainer Peter Maes aangelopen. In Amsterdam won Jong Ajax dankzij een vroeg doelpunt van Stanis Idumbo-Muzambo. Ondanks een veldoverwicht creëerden de gasten te weinig om de score om te buigen.

Hekkensluiter Jong Ajax kwam flitsend uit de startblokken op De Toekomst. Vanaf de aftrap ging de bal snel rond. Het was uiteindelijk Anass Salah-Eddine die uithaalde, maar zijn schot ging naast.

Afbeelding
bosch

Vroege achterstand
Willem II was gewaarschuwd en gaf direct een antwoord. Na een fout in de Amsterdamse defensie haalde Jeremy Hilterman uit, maar zijn schot ging over. In de levendige openingsfase was Willem II opnieuw gevaarlijk toen Nick Doodeman na een goede actie de achterlijn haalde. De rechtsbuiten bediende Thijs Oosting, maar hij schoot net naast. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. De naar rechts uitgeweken Mika Godts wist Stanis Idumbo-Muzambo te bereiken. De Belg draaide goed weg en prikte in de verre hoek raak: 1-0.

Op de paal
Willem II moest dus al vroeg in de achtervolging. Het trok het initiatief naar zich toe, maar moest beducht zijn op de snelle uitbraken van Jong Ajax. Vooral Jaydon Banel liet zich gelden. De jonge spits stichtte tot drie keer toe gevaar, maar Willem II wist de schade te beperken. In het laatste kwartier voerden de gasten de druk op. Het leidde tot een handvol aardige mogelijkheden. Jesse Bosch en Matthias Verreth raakten de bal niet goed en Oosting mikte op de paal na een goede combinatie met Hilterman. De laatste kon zijn voet zetten net niet tegen een gekraakte voorzet van Runar Sigurgeirsson zetten, waardoor Jong Ajax met een voorsprong de rust haalde.

Finesse ontbreekt
Na de pauze pakte Willem II de draad weer op. Oosting bediende Hilterman, maar de spits raakte het zijnet. De bedrijvige Doodeman bezorgde zijn bewaker Oualid Agougil andermaal handenvol werk, maar in de voortzetting ontbrak het aan finesse. Hitlerman probeerde het maar eens van afstand, maar zijn inzet werd gestopt door keeper Charlie Setford. Het krachten verslindende spel begon zijn tol te eisen aan Tilburgse zijde. De passing werd slordiger en bij Jong Ajax groeide langzaam maar zeker het geloof in een goede afloop.

Afbeelding
hilterman
Hilterman na zijn afstandsschot die nét over ging

Setford blinkt uit
Twintig minuten voor tijd bracht trainer Peter Maes Jeremy Bokila binnen de lijnen in een poging om de gelijkmaker te forceren. In de drang naar voren gaf Willem II steeds meer ruimte weg. Jong Ajax loerde op een kans om de genadeklap uit te delen. Salah-Eddine bracht met slimme steekpasses tot twee keer toe een ploeggenoot in stelling, maar de jarige Joshua Smits hield zijn ploeg op de been. Terwijl de laatste krachten wegvloeiden, zette Willem II in de slotfase nog een keer aan. Jesse Bosch kwam tot een schot in de zestien, maar Setford stond op de goede plek. Erik Schouten probeerde het van afstand, maar de uitblinkende Amsterdamse doelman had weer een antwoord paraat. Zo hield het dappere Jong Ajax stand en kwam er een einde aan de ongeslagen status van Peter Maes. Geen nederlaag om meteen van in de war te raken, maar zonde van de gemorste punten was het wel.

Bericht delen