Willem II vervolgt seizoen met streekderby tegen RKC
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Geert van Erven

Met de promotie van zowel Willem II als NAC Breda is de Eredivisie weer een aantal derby’s rijker. Vanmiddag staan de Tricolores voor de eerste van in totaal zes Brabantse burenruzies die ze dit seizoen afwerken. In het Koning Willem II stadion ontvangt de ploeg van Peter Maes het nog puntloze RKC Waalwijk.

Voor RKC en Willem II is de doelstelling dit seizoen hetzelfde: handhaving in de Eredivisie. En als de Tilburgers nog om tips verlegen zitten, dan kunnen ze best even bij de Waalwijkers aankloppen. RKC ontsprong de degradatiedans meerdere keren in de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld vorig seizoen, toen het zich op de laatste speeldag, ondanks een 3-1 nederlaag bij PSV, verzekerde van de veilige vijftiende plaats. En ook in jaargang 2020-2021 eindigde het, met evenveel punten als de nummer zestien, op diezelfde vijftiende plaats.

Hangen en wurgen
Maar was het in Waalwijk dan louter hangen en wurgen op het hoogste voetbalniveau van Nederland? Nee. Integendeel: RKC eindigde in de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023 zelfs op de tiende en negende plaats. Maar of dat ook dit jaar gaat lukken, is zeer de vraag. Het team van trainer Henk Fraser is als enige nog puntloos in de Eredivisie en draagt daarmee de rode lantaarn.

Dat de openingswedstrijd bij PSV met 5-1 werd verloren, is geen schande. Maar dat RKC in de duels daarna eigenlijk nauwelijks een vuist kon maken, is toch wel zorgelijk. Tegen FC Groningen (1-2), Go Ahead Eagles (2-0) en AZ (0-3) ging het tamelijk kansloos ten onder.

Afbeelding
WILRKC

Geen gemakkelijke opgave
En dan treffen de geelblauwen nu aartsrivaal Willem II, dat al vijf punten vergaarde in dit nog prille Eredivisieseizoen. Met dat gegeven en de vorm waarin RKC verkeert, lijkt het behalen van een resultaat in Tilburg geen gemakkelijke opgave te gaan worden. Ook de onderlinge statistieken bieden weinig perspectief. De laatste keer dat RKC in competitieverband van Willem II wist te winnen, was in het seizoen 2005-2006. Toen zegevierde het in het heenduel met 1-2 en in de return met 1-0. In de elf duels die daarna volgde, verloren de Waalwijkers maar liefst acht keer.

Tóch konden ze drie jaar geleden nog wel juichen tegen Willem II. In de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker versloeg RKC, dat met een B-ploeg aantrad, de provinciegenoten met overtuigende cijfers: 3-0. Daarmee nam het sportieve wraak voor de eerder geleden competitienederlaag (1-2).

Vol huis
In een uitverkocht huis gaat Willem II vanmiddag op jacht naar een nieuwe overwinning op RKC, dat het zonder Michiel Kramer (schorsing), Faissal Al Mazyani, Richard van der Venne en Sylvester van der Water (allen geblesseerd) moeten stellen. De wedstrijd, die om 14.30 uur begint, is live te volgen via ESPN 1, Willem II Radio en het Matchcenter op de website.

Bericht delen