Willem II wint derby tegen NAC
Enrico van den Elshout
Toin Damen

Het kalenderjaar 2023 werd vanavond door Willem II met een overwinning afgesloten. Op bezoek bij aartsrivaal NAC Breda was het Jeredy Hilterman die in de eerste helft tweemaal het doel wist te vinden. De ruststand was dan ook 0-2. Vlak voor het eindsignaal bracht Thomas Marijnissen de Bredase aansluitingstreffer op het scorebord, waardoor de wedstrijd eindigde in een 1-2 overwinning. Willem II pakte wederom drie punten en gaat als de nummer één de winterstop in.

Na wat kleine kansjes over en weer, mocht Willem II na een kleine tien minuten de eerste corner van de wedstrijd nemen. De Bredase verdediging slaagde er niet in om de bal uit het eigen strafschopgebied te krijgen. Jeredy Hilterman profiteerde en tikte de bal binnen: 0-1. De thuisploeg slaagde er niet in om een vuist te maken en zodoende op gelijke hoogte te komen. Ze leden in de opbouw veel balverlies en probeerden daarom op de counter te loeren. De Tricolores hadden de wedstrijd in deze fase dan ook volledig onder controle.

Hilterman

Comfortabele voorsprong
Na dik een half uur zette Jeremy Bokila vanaf eigen helft een sprint in met de bal aan zijn voet. Hij wist de achterlijn te halen, waar een schot van Nick Doodeman nog werd geblokt, kon Hilterman zijn tweede treffer van de avond binnentikken: 0-2. Het enige wapenfeit van NAC vond in de extra tijd van de eerste helft plaats. Uit een corner kopte Rowan Besselink op doel, maar Joshua Smits wist de bal met een knappe redding op de lijn, uit het doel te slaan. Daardoor was de 0-2 de ruststand, al had deze nog ruimer uit kunnen vallen als Willem II voor het Bredase doel iets nauwkeuriger was geweest.

Ander vaatje
Direct na rust tapte de thuisclub uit een ander vaatje. Aimé Omgba stoomde op en zag zijn schot via een Tilburgs been over de achterlijn gaan. Het was één van de drie corners in de eerste vijf minuten na rust. Even later kopte Elias Ómarsson naast. En zo overleefden de Tilburgers het eerste kwartier na rust, want in tegenstelling tot de eerste helft kwam Willem II sterk onder druk te staan.

Tandeloze tijger
Met Michael de Leeuw en Amine Lachkar voor de moegestreden Hilterman en Meerveld probeerde trainer Peter Maes het tij te keren. Hij moest dit wel met een gele kaart bekopen, omdat hij de vierde man bejegende omdat deze de wisselbeurt niet toestond. NAC bleef echter een tandeloze tijger, die zijn heil daarom maar zocht in de nodige struikelpartijen teneinde scheidsrechter Lindhout in verleiding te brengen om een penalty te geven.

Revanche
De laatste tien minuten koos Maes ervoor om iets meer defensieve zekerheid in te bouwen door Freek Heerkens in het veld te brengen voor Matthias Verreth. Desondanks wist NAC in de laatste minuut van de officiële speeltijd via Thomas Marijnissen de aansluitingstreffer te scoren. Hierdoor verliepen de extra zes speeltijd behoorlijk hectisch maar de Tricolores hielden stand, waardoor Willem II de ultieme revanche op de eerdere nederlaag in Tilburg nam.