Willem II wint vriendschappelijk van Sparta
Toin Damen

Willem II is er dinsdagmiddag in geslaagd Sparta Rotterdam in een vriendschappelijk duel te verslaan. In het Koning Willem II stadion werd het 2-0 door twee goals van invaller Jeremy Bokila. Trainer Reinier Robbemond liet vooral jeugdspelers en selectiespelers zonder vaste basisplek minuten maken. Thijs Oosting maakte zijn officieuze rentree.

Oostring
Thijs Oosting speelde 77 minuten.

Willem II drong Sparta in de openingsfase terug op eigen helft. Kansen bleven in het eerste kwartier uit. Als er al een mogelijkheid te noteren viel, was dat de poging van Niels van Berkel, die gehinderd door een tegenstander zijn voet dichtbij de goal niet goed tegen de bal kreeg.

Afgekeurd

Michael de Leeuw dacht na zestien minuten de 1-0 te mogen vieren. Na een goede voorzet van Thijs Oosting schoot de aanvaller recht voor het doel in buitenspelpositie raak: geen goal. Achterin hield Willem II prima stand. Het centrale duo Dammers - Lachkar had de zaken goed op orde, waardoor doelman Smits de bal voor de rust zelden aan zijn voeten of in zijn handen had.

Doordat Sparta moeite had om in balbezit uit te verdedigen, werd onder druk van Willem II de bal meermaals ingeleverd. Van de geboden mogelijkheden maakte de Tricolores geen gebruik om de score te openen. Joeri Schroijen schoot met rechts in de handen van Tim Coremans, Thijs Oosting raakte de bal verkeerd (ruim naast) en De Leeuw schoot na een goede voorzet van Vermeulen via een Spartaan naast. Afstandsschoten van Jesse Bosch (vrije trap) en Dani Mathieu (harde volley) werden door Coremans uit de doelmond gebokst.

Jesse Bosch
Jesse Bosch

Sparta schoot kort voor de rust voor het eerst op doel. Na een counter belandde de afvallende bal voor de voeten van Dirk Abels. Zijn wilde schot werd eenvoudig geblokt.

Bokila houdt Sparta bezig

Willem II ging in het begin van de tweede helft door met het creëren van kansen. Binnen tien minuten kregen Van Berkel en Wesley Spieringhs goede kansen, maar het diagonale schot en dito kopbal van Spieringhs gingen allebei voorlangs. Bokila, binnen de lijnen gekomen voor De Leeuw, was voor Sparta lastig te verdedigen. Zowel als aanspeelpunt als bliksemafleider zorgde hij voor veel Tilburgs gevaar. Na goed werk van Oosting legde Bokila de bal klaar voor Schroijen. Zijn schot richting de linkerbovenhoek werd door de ingevallen keeper Delano van Crooij katachtig uit de kruising gehaald.

Twee goals in drie minuten

Een klein kwartier voor tijd kwam Willem II terecht op voorsprong. Nadat een Rotterdamse aanval smoorde gaf Schroijen de bal vliegensvlug mee aan Oosting, die Bokila perfect in de loop bediende. De spits knalde vanaf de rand van het strafschopgebied hoog in de rechterhoek raak: 1-0. Drie minuten later vedubbelde hij de marge. Na de bal vanaf de rechterflank ontvangen te hebben, draaide de doelpuntmaker goed weg bij zijn tegenstander, om vervolgens bekeken in de linkerhoek binnen te krullen: 2-0.