Winnend Ajax heeft in Tilburg het nakijken

In augustus won Willem II voor het eerst van Ajax in de Arena. Op de laatste speeldag zette de Europa League-finalist de zeldzame thuisnederlaag recht: 1-3. Het was niet genoeg voor de landstitel, want koploper Feyenoord maakte in eigen huis geen fout. Net als in 2007 spatte Ajax’ kampioensdroom in Tilburg uiteen.

Het was een aardig wapenfeitje in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Ajax. Willem II deed dit seizoen wat Feyenoord, Celta de Vigo, Schalke 04 en Olympique Lyon niet lukte: winnen van Ajax in de Arena. Een huzarenstukje waar we even op kunnen en misschien ook wel moeten teren, want het Ajax van de laatste weken is niet meer dat van toen. 

DEBUUT KOK

De onverwachte nederlaag van Feyenoord bij stadsgenoot Excelsior betekende dat er zelfs nog titelkansen waren voor de Amsterdammers. Toch gunde trainer Peter Bosz na de Europese slijtageslag tegen Lyon smaakmakers als Hakim Ziyech, Bertrand Traoré en Amin Younes rust. Frenkie de Jong stond wel in de basis. Bij Willem II maakte Thomas Kok (18) zijn debuut als rechtsback. Hij deed het niet onaardig tegen Justin Kluivert. Door het scoreverloop in Rotterdam vervaagde het schrikbeeld van een tegenstander die in Tilburg de landstitel op komt halen. Toch wilde Ajax de competitie waardig afsluiten. De Amsterdammers trokken het initiatief naar zich toe en er kwamen kansen voor Davy Klaassen en Donny van de Beek. Kostas Lamprou voorkwam met een weergaloze reflex een treffer van Justin Kluivert. In de slotfase van de eerste helft was de doelman evenwel kansloos toen Kluivert met een strakke voorzet Kasper Dolberg bediende. 

NIEUW ELAN

Direct na rust besliste Ajax de wedstrijd. Bij een corner toonde verdediger Davinson Sanchez zich het sterkste in de lucht. Zijn kopbal was Lamprou te machtig. Trainer Erwin van de Looi probeerde met een dubbele wissel het tij te keren. Obbi Oulare en Jordy Croux brachten nieuw elan in de ploeg. Vooral Oulare zorgde voor leven in de brouwerij. Voor Willem II stond er vooral prestige op het spel, maar Ajax had de zaken defensief goed voor elkaar met het beest Sanchez naast portier Matthijs de Ligt in het centrum. Anouar Kali miste de kans op de aansluitingstreffer en in de tegenaanval was het wel raak. Weer was het voorbereidende werk van uitblinker Kluivert, nu was het Klaassen die vrij kon inschieten: 0-3.

RENDEMENT 

Het slotakkoord was voor Feyenoord-huurling Jari Schuurman. De middenvelder rondde goed voorbereidend werk van Croux af: 1-3. Het was de beloning voor het harde werken van Schuurman, die in de weinige speeltijd die hij dit seizoen kreeg toch een hoog rendement behaalde. Een nieuwe stunt zat er niet in, waardoor Willem II onder in de middenmoot eindigt. Voor Ajax overheerste de vervelende nasmaak van de gemiste landstitel. De ´Bosz Babes´ krijgen een herkansing op 24 mei in Stockholm. Met een overwinning in de Europa League-finale kan de kurk alsnog van de champagnefles. (AP) 

 

Bericht delen