De tweede editie van De Uitblinkers
Fotografie door
Toin Damen

Het begeleidingsprogramma De Uitblinkers vindt momenteel voor de tweede keer plaats in het Koning Willem II stadion. Het programma geeft jongeren die uit dreigen te vallen op school een extra steuntje in de rug. Kartrekkers Jordy Richardson (ambulant begeleider bij Self - Doen wat werkt), Hilde Coolen (sportdocent en studieloopbaanbegeleider bij Entreecollege Tilburg) en Yasmir Attaf (jongerenwerk bij R-Newt) aan het woord over het programma.  

De Uitblinkers is een samenwerking tussen Self - Doen wat werkt, het Entreecollege Tilburg en R-Newt. ‘Met het programma willen we de jongeren confronteren met hun eigen gedrag en ze begeleiden, motiveren én stimuleren om goed hun best te doen op school. Het hoofddoel? Het behalen van het schooldiploma’, aldus Yasmir. Ieder zet zijn eigen kwaliteiten in om de jongeren in beweging te krijgen. Jordy: ‘Als zorgverlener focus ik op de verbinding met jongeren. Daarin probeer ik te achterhalen wat er binnen en buiten het project nodig is’. Hilde haar rol is bruggen te slaan tussen de groepstrainingen en school. 

Door de combinatie van sport en spel gebeurt er veel tijdens het voetballen. Er is sprake van doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en communicatie. Dit is nodig om samen successen te behalen. Wanneer een van deze vaardigheden ontbreekt ontstaat er vaak frustratie en irritatie. ‘De deelnemers maken een transitie door in hun ontwikkeling, omdat ze verantwoording nemen over hun eigen gedrag’, legt Yasmir uit. Samen helpen ze de jongeren om op een andere manier om te gaan met tegenslagen. Naast het behalen van een schooldiploma boeken de jongeren ook andere resultaten: ze boosten hun sociale en persoonlijke vaardigheden!

Voor het programma faciliteert Willem II een van haar trainingsvelden en het leercentrum. De club zet de spelers in als rolmodellen om een elftal jongeren te begeleiden. Ze komen hiervoor twee dagdelen per week naar het Koning Willem II stadion. Het project is begonnen op 31 oktober 2022 en eindigt met een certificaat-uitreiking op 16 februari 2023. 

 

Afbeelding
WII betrokken

Bericht delen