Willem II Betrokken: de pioniersfase voorbij
Auteur
Arjen Pijfers
Fotografie door
Toin Damen

Niet alleen op sportief gebied zit Willem II in de lift, maar ook maatschappelijk timmert de club aan de weg. In 2023 gaf Willem II Betrokken met vele projecten en activiteiten invulling aan de verbindende rol die de Tricolores in de samenleving vervullen. Een terug- en vooruitblik. 

Afbeelding
CC
De Champs in actie

Eén van de projecten die dit jaar het levenslicht zag, is Community Champions dat jongeren laat werken aan de beste versie van zichzelf. Zestien weken lang volgen ze op vrijwillige basis een programma vol sport, workshops, gastlessen en buurtbijdrages. Als Community Champions of kortweg Champs ontdekken de jongeren talenten bij zichzelf, ontmoeten ze nieuwe mensen en doen ze iets voor een ander. De kans om niet alleen betrokken te zijn bij de club en de wijk maar ook een echte ambassadeur te worden voor Willem II werkt statusverhogend. De Champs ondertekenen een officieel contract en ze krijgen een tenue dat ze met trots kunnen dragen. 

Uitbreiding
Na een maandenlange voorbereiding zijn na de zomer twee groepen Community Champions gestart. Een groep van het Reeshof College is op dinsdagmiddag na schooltijd actief op de velden van SV Reeshof. Op donderdagmiddag komt een groep van Praktijkcollege Tilburg deels in schooltijd samen op sportcomplex Noorderpark, de thuishaven van de amateurtak van Willem II. In februari wordt het project verder uitgebreid. Naast twee nieuwe groepen van het Reeshof College en Praktijkcollege Tilburg starten ook OC Leijpark en de VAVO met Community Champions. Ook start het extra traject Fit II Work om jongeren van 18 tot 30 jaar te leiden naar de arbeidsmarkt in samenwerking met USG Restart en WSP Midden-Brabant. 

Lustrum Football Memories
Een ander hoogtepunt betrof de lustrumviering van Football Memories. Eind 2018 startte Willem II als eerste club in Nederland met het ophalen van voetbalherinneringen met ouderen in het Koning Willem II stadion. Tijdens een heuse jubileumeditie stonden deelnemers, vrijwilligers, begeleiders en gasten begin december stil bij dit heugelijke feit.

Burgemeester Theo Weterings luisterde het feestje op met zijn gewaardeerde aanwezigheid. De burgervader sprak mooie woorden over het Tilburgse initiatief. Hij benadrukte dat de betekenis van de club voor de stad groot is en roemde de verbindende kracht van Willem II: ‘Een project als Football Memories laat duidelijk zien hoe waardevol en betekenisvol die verbinding is voor mensen.’ Na zijn betoog mengde burgemeester Weterings zich onder de deelnemers om samen met hen voetbalherinneringen op te halen en te kletsen over het Tilburg van toen en nu.

Ambities
Bij Willem II gaan de sportieve en maatschappelijke ambities hand in hand. Op voetbalgebied staat alles in het teken van een terugkeer naar de Eredivisie, maar ook Willem II Betrokken wil zich meten met de vaderlandse top. Coördinator Suzanne Albregts: ‘Op maatschappelijk gebied leggen we de lat steeds hoger. We willen groeien, vooral in de impact die we maken met onze programma’s.’ Dat streven werd dit jaar kracht bijgezet. Projectmedewerker Meike van Gool is nu ruim een jaar werkzaam bij Willem II Betrokken en sinds kort is er in de persoon van Erik Verbunt een tweede leerkracht aangetrokken voor Playing for Success. Met Jumbo Foodmarkt trad ook een nieuwe maatschappelijke partner toe tot het netwerk. 

Begin volgend jaar neemt Willem II Betrokken afscheid van het verouderde leercentrum van Playing for Success. De stichting betrekt dan een nieuw tijdelijk onderkomen dat naast Playing for Success ook ruimte gaat bieden aan De Uitblinkers en Community Champions. In dit tijdelijke verblijf kan Willem II Betrokken een poosje vooruit totdat er een permanent onderkomen gerealiseerd kan worden binnen de stadionpoorten.

Verschil maken
Het zijn ontwikkelingen die passen bij de gestage groei die Willem II Betrokken doormaakt. Wat kunnen we volgend jaar op maatschappelijk gebied verwachten? Suzanne Albregts: ‘Meer en beter. De pioniersfase ligt achter ons. We willen verder professionaliseren en ook keuzes maken. Meer nog dan voorheen komt de nadruk te liggen op kwaliteit. Met ondersteuning van Universiteit Utrecht kijken we naar de effecten van onze maatschappelijke programma’s. We willen weten of we de goede dingen doen en of we die dingen ook goed doen. Uiteindelijk gaat het er om dat we echt het verschil maken voor onze deelnemers, in 2024 en in de jaren erna.’ 

Afbeelding
Libra

Bericht delen