Profiel met betrekking tot de rol ‘lid Raad van Commissarissen’ bij betaald voetbalorganisatie Willem II Tilburg BV
Historie
In 1896 is de Betaald Voetbal Organisatie Willem II Tilburg opgericht. In 1904 treedt Willem II definitief toe tot de Nederlandse Voetbal Bond (tegenwoordig KNVB). In november 1954 besluit de KNVB officieel tot invoering van semiprofessioneel voetbal in Nederland en Willem II wordt in 1955 de eerste landskampioen van het betaald voetbal. Willem II mocht daarom als eerste Nederlandse club naar de Europa Cup I, maar meldde zich af zodat PSV zijn Europese debuut kon maken. Willem II is in haar historie een aantal keer naar de Eerste divisie gedegradeerd, maar promoveerde altijd weer terug naar de Eredivisie. In de huidige voetbaljaargang is Willem II actief in de eredivisie.
In 2022 is het aankooptraject van het Koning Willem II stadion afgerond en heeft Willem II het stadion weer in haar bezit gekregen.
Missie en visie
Al sinds 1896 is Willem II dé voetbaltrots van Tilburg en omgeving. De missie van Willem II is dan ook voor altijd het bruisende voetbalhart van Tilburg en omstreken te blijven. Willem II heeft de blijvende ambitie uit te groeien tot een stabiele middenmoter in de eredivisie met incidenteel een positieve uitschieter, in de eredivisie en/of de KNVB Beker.
Naast goede sportieve resultaten is een gezonde financiële positie met een stijgende begroting essentieel voor toekomstig succes. Investeren in capaciteit en faciliteiten van het stadion is noodzakelijk om een stabiele middenmootpositie te kunnen waarmaken. Willem II hecht veel waarde aan het uitdragen van de clubwaarden, de vier T’s: Traditie, Trots, Talent en Tilburgs. Samen met supporters, sponsoren, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers - toen, nu en in de toekomst.
Organisatie
De organisatie heeft circa 70 medewerkers, waarvan bijna 30 profvoetballers. De overige medewerkers zijn te verdelen in de technische lijn (trainer, staf, technisch management, etc.) en zakelijke lijn (bedrijfsvoering, marketing, communicatie, etc.). Ook telt de organisatie, om en rond de wedstrijden, een pool van honderden betrokken en enthousiaste vrijwilligers. De omzet is op dit moment in de eredivisie circa €17 miljoen per jaar met de ambitie om op korte termijn te groeien naar €20 miljoen.
Functieprofiel lid Raad van Commissarissen
Plaats in de organisatie en bestuursmodel
Sinds 2000 bestaat er een juridische scheiding tussen de betaald voetbalorganisatie en de amateurvereniging. Het betaald voetbal van Willem II is ondergebracht in Willem II Tilburg BV. De BV wordt geleid door een Algemeen Directeur met statutaire bevoegdheid en staat onder toezicht van een adviserend en controlerend orgaan: de Raad van Commissarissen. Als gevolg van de aankoop van het stadion is er in 2022 een holdingstructuur ontstaan. Onder de Willem II Holding B.V. ressorteren de vennootschappen Willem II Tilburg B.V. en Willem II Vastgoed B.V.
De aandelen van Willem II Holding zijn in het bezit van een afzonderlijke stichting. Deze stichting geeft certificaten van aandelen met zeggenschapsrechten uit aan direct bij de club betrokken organen en personen die daarmee bepaalde bevoegdheden hebben. De certificaathouders zijn verenigd in de clubraad. Deze stichting bezit daarnaast een Golden Share in zowel Willem II Tilburg B.V. als in Willem II Vastgoed B.V.
Het hoogste orgaan binnen de Betaald Voetbal Organisatie is de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) welke bestaat uit het bestuur van de stichting. De Raad van Commissarissen en de directie maken geen deel uit van de AVA, maar worden wel door de AVA uitgenodigd.
Willem II Vastgoed B.V. kent een afzonderlijke Raad van Commissarissen. Die wordt in deze vacature buiten beschouwing gelaten.
Raad van commissarissen
De Raad van Commissarissen van Willem II Tilburg B.V. (tevens Raad van Commissarissen van Willem II Holding B.V.) heeft de taak tot toezichthouden op het beleid van de algemeen directeur en op de algemene gang van zaken in de BV. Ook adviseert en ondersteunt de Raad van Commissarissen de directeur (klankbordrol) en brengt kennis, deskundigheid en maatschappelijke contacten in.
De Raad van Commissarissen fungeert als werkgever van de directeur en voert de taken uit vanuit een onafhankelijke positie. Van de leden Raad van Commissarissen wordt verwacht dat zij lid zijn of worden van de KNVB en zich aan de door de organisatie gehanteerde regels houden.
De Algemeen Directeur (ondersteund door zijn managementteam) is statutair eindverantwoordelijk voor en belast met het besturen van de organisatie en hiermee onder meer verantwoordelijk voor het opstellen en de realisatie van de strategische doelstellingen, het beleid en de daaruit voortvloeiende resultaten. De directie legt hierover verantwoording af aan de Raad van Commissarissen. De directie wordt gevormd door de Directeur/Bestuurder.
De huidige Raad van Commissarissen wordt gevormd door een Voorzitter en 3 leden.
Algemene taken Raad van Commissarissen
De Raad van Commissarissen houdt integraal toezicht op de realisatie van de doelstellingen van Willem II, het (strategisch) beleid en het functioneren van de directie en de algemene gang van zaken in de organisatie. De relatie tussen de Raad van Commissarissen en de directeur kenmerkt zich als constructief, positief en transparant.
In dit kader bewaakt de Raad van Commissarissen:
- Realisatie van de (statutaire) doelstellingen van de organisatie;
- Strategie en de risico's verbonden aan de activiteiten van de organisatie;
- Opzet en werking van de interne risicobeheersings- en controlesystemen;
- Financiële verslaglegging;
- Naleving van wet- en regelgeving;
- Verhouding met belanghebbenden;
- Sociale Veiligheid
- Als organisatie op passende wijze uitvoering geven aan de maatschappelijke doelstelling en verantwoordelijkheid van de stichting Maatschappelijk Betrokken;
- Continuïteit van het Bestuur van de organisatie.
De Raad van Commissarissen komt acht tot tien maal per jaar bijeen of zoveel vaker als noodzakelijk. Het wordt van commissarissen daarnaast verwacht dat zij regelmatig voetbalwedstrijden bezoeken. Tenslotte geldt dat zij aanwezig zijn bij clubraadvergaderingen en aandeelhoudersvergaderingen. Jaarlijks evalueert de raad van commissarissen zijn eigen functioneren. Uitgangspunt is waardegericht en betrokken toezicht vanuit een reflectieve en open stijl van samenwerken, gericht op elkaar aanspreken met oog voor verschillende belangen. De functie van commissaris bij Willem II is een onbezoldigde functie.
Profiel kandidaat lid Raad van Commissarissen Willem II
De leden van de Raad van Commissarissen beschikken over academisch werk- en denkniveau, bestuurlijke ervaring en hebben oog voor maatschappelijke ontwikkelingen. Zij leveren een concrete bijdrage vanuit hun individuele achtergrond en maatschappelijke bezigheden. De leden hebben het vermogen netwerken te onderhouden, constructief in te brengen en beschikken over specifieke deskundigheid, relevant voor de uitdagingen waar Willem II voor staat.
Kandidaten zijn zich persoonlijk bewust van de ontwikkelingen in het betaald voetbal. De leden van de Raad van Commissarissen hebben zicht op het strategisch management van professionele organisaties en leveren een bijdrage aan de Raad van Commissarissen vanuit het besef dat, naast de prestaties op het veld, een gezonde financiële positie met een stijgende begroting essentieel is voor toekomstig succes. Vanuit karakter en ervaring kunnen omgaan met verandering, emotie, onzekerheid en dynamiek is vereist. Van kandidaten wordt verwacht dat zij zich aantoonbaar kunnen identificeren met de geldende kernwaarden (Traditie, Trots, Talent en Tilburgs) van Willem II. Nieuwe leden worden aangeworven voor een specifiek aandachtsgebied. Gestreefd wordt naar een evenwichtige man/vrouwverdeling binnen de raad alsook voldoende binding met de Tilburgse regio. Het doel is het samenstellen van een complementaire raad van commissarissen.
De basisprofielschets voor leden Raad van Commissarissen bevat de volgende aspecten:
- Integriteit; hebben de kennis, vaardigheden en attitude om de directie met raad terzijde te staan en als klankbord te fungeren;
- Bezit relevante bestuurlijke kwaliteiten en ervaring; zowel als uitvoerend bestuurder als toezichthouder;
- Heeft het Willem II DNA;
- Hebben een brede maatschappelijke inbedding en een relevant netwerk in de Tilburgse regio;
- Is in staat een professioneel evenwicht te creëren tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand; in staat om ten opzichte van de andere leden van de Raad van Commissarissen en de directie onafhankelijk, zelfstandig en kritisch te opereren;
- Heeft geen directe of indirecte betrokkenheid bij enig andere Nederlandse of buitenlandse betaald voetbalorganisatie (BVO) dan Willem II.
Aanvullend op bovenstaande algemene kenmerken, is Willem II bij voorkeur op zoek naar een Lid Raad van Commissarissen die:
- In staat is om boven de materie te staan;
- Een ondernemend bestuurder van een middelgrote tot grote organisatie met een eindverantwoordelijkheid;
- Ruime ervaring heeft in toezichthoudende posities;
- Aansprekend is voor Tilburgse (ondernemende) gemeenschap;
- Een Teamplayer is;
- Kritisch vermogen heeft;
- Verantwoordelijkheid neemt en pro actief is;
- Op de achtergrond kan opereren om anderen in hun kracht te zetten;
- Verbindend is en goed kan luisteren.
Daarnaast is het een pré als het Lid:
- Ervaring heeft met veranderprocessen;
- Kennis heeft op het gebied van het inrichten van organisatiestructuren en processen;
- Ervaring heeft met het opbouwen van een Sales & Marketing organisatie, bij zowel BtoC als BtoB;
- Een netwerk heeft in het grootbedrijf in Tilburg en omstreken;
- Ervaring heeft met communicatie naar media en crisis communicatie.
Geïnteresseerden kunnen een CV met korte motivatie sturen naar: BAC@willem-ii.nl. Voor meer informatie kunt bellen met Bas van Hussen (Voorzitter Benoemingsadviescommissie): 06 - 46892722.
Bericht delen