‘Spelers afleveren bij het eerste elftal, daar doe je het voor’
Fotografie door
Toin Damen

Afgelopen maand verloor Willem II O21 geen enkele wedstrijd. Met drie overwinningen en één gelijkspel zette de ploeg van Bram van de Vinne en Bruno Andrade de sterke reeks voort. De Tricolores strijden met PEC Zwolle om het kampioenschap in Divisie 2. In dit interview kijkt Andrade terug op de afgelopen periode, jongens die aansloten bij het eerste elftal en vertelt hij over de onzekerheid over het voortzetten van de competitie.

De afgelopen weken is het team gegroeid. Automatismen in het spel worden steeds beter zichtbaar en de jongens begrijpen steeds beter wat er van hen gevraagd wordt. ‘We probeerden ook meteen vanaf het begin zo duidelijk mogelijk te zijn tegen de jongens’, geeft Andrade aan.

Finetunen

Door die duidelijkheid te verschaffen kreeg het team in een kort tijdsbestek de speelwijze volgens de visie van de twee oefenmeesters onder de knie. Zowel als team als individueel weten spelers wat er verwacht wordt, zegt Andrade. ‘Dan is het een kwestie van finetunen, zodat je bepaalde accenten in het spel kunt verbeteren. Het is fijn dat we met een groep werken die snel leert. Daardoor kunnen we naar details kijken en in topsport kunnen details een groot verschil maken’, vult Andrade aan.

Ook de samenwerking met Van de Vinne is nóg beter geworden volgens de Braziliaan. Andrade: ‘We geven en gunnen elkaar de ruimte om onze sterke punten te benutten met het teambelang uiteraard voorop. Doordat we beiden ambitieus zijn en het maximale eruit willen halen, is het in mijn ogen een win-win-situatie, je houdt elkaar namelijk scherp.’

Afbeelding
andrade

Bram van de Vinne en Bruno Andrade

Sterke reeks

Met drie overwinningen en een gelijkspel kennen de Tricolores een sterke reeks en staat het in punten gelijk met koploper PEC Zwolle. Hoewel Andrade trots is op zijn ploeg, blijft hij kritisch. ‘We zijn nog aan het groeien als team, we zijn er nog niet. Voetbal is een sport waarbij het kwartje zomaar de andere kant op kan vallen, dus het is aan ons om ons strijdplan dusdanig aan te scherpen dat het team erin blijft geloven’, geeft de oefenmeester aan. Deze generatie heeft uitleg nodig waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt en waarom er voor een bepaalde tactiek word gekozen volgens Andrade. De afgelopen weken zijn er dan ook veel gesprekken met zowel het team als spelers individueel gevoerd. ‘Ik moet onze jongens een compliment geven, want vanaf dag één staan ze achter het plan en ze pikken het goed op. Als er vanuit de groep geen draagvlak zou zijn, dan zouden we ook niet staan op de plek waar we nu staan.’ 

Stand Divisie 2

# Team G W G V P D + -
1 PEC Zwolle O21 11 7 2 2 23 +13 23 10
2 Willem II O21 11 7 2 2 23 +12 25 13
3 De Graafschap O21 10 5 3 2 18 +9 21 12
4 Excelsior O21 10 4 1 5 13 0 10 10
5 Roda JC O21 10 3 2 5 11 -6 14 20
6 Alphense Boys O21 10 3 1 6 10 -10 10 20
7 FC Emmen O21 10 2 3 5 9 -5 13 18
8 Vitesse O21 10 2 2 6 8 -13 9 22

Om de persoonlijke ontwikkeling van spelers te bevorderen vraagt het trainersduo aan spelers om energie te brengen. ‘Spelers moeten in onze ogen energie brengen in plaats van energie kosten. Dat brengt een bepaalde boost in het team’, geeft Andrade aan. Daarnaast geeft de oefenmeester aan dat van zijn spelers verwacht wordt dat ze proactief optreden. Andrade: ‘We verwachten dat de spelers elkaar, maar ook ons als familie behandelen en elkaar aanspreken op verantwoordelijkheden. Daar word je namelijk als speler beter van, maar ook het team functioneert daar beter door.’

Corona

Nu het team in een goede flow zit, zijn de maatregelen om het coronavirus in te dammen aangescherpt. Dit heeft erin geresulteerd dat het uitspelen van de competitie vóór de winterstop onzeker is. De wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen Excelsior is reeds afgelast. Andrade: ‘Ongelooflijk hè? Tja, corona heeft laten zien dat we niets kunnen verwachten. Het kan zomaar zijn dat we de laatste drie wedstrijden pas in 2022 afwerken en dat is enorm balen nu we in een flow zitten.’ De Braziliaan geeft aan dat het team hier vanaf de voorbereiding in juni naartoe heeft gewerkt. Het team is zowel fysiek als mentaal helemaal voorbereid op het slot van de competitie, drie finales. ‘We balen ervan. Hopelijk kunnen we de wedstrijden vóór de feestdagen nog spelen om promotie af te dwingen, maar persoonlijk verwacht ik dat we pas in januari of februari weer voetballen’, zegt Andrade.



Tel en Lachkar

Van de Vinne en Andrade zijn trots om te zien dat twee spelers onlangs meetrainden en minuten maakten bij het eerste elftal in een oefenduel met FC Utrecht. Het gaat om Sam Tel en Amine Lachkar.



Sam Tel kwam afgelopen zomer over van FC Utrecht. Hij kwam als linksback, maar is gedurende het seizoen als centrale verdediger gebruikt. ‘Sam kan enorm snel schakelen, want hij heeft een goed lerend vermogen. Dat heeft hem wel geholpen’, zegt Andrade. Sommige spelers die overkomen van een andere club, hebben tijd nodig om te wennen. Bij Tel was dat niet het geval volgens de oefenmeester. ‘Hij geeft altijd 100% en is echt een trainingsbeest. Hij heeft ons dan ook verrast en heeft echt de mentaliteit van een Mamba’, vertelt Andrade tevreden. De Mamba-mentality houdt volgens oud-basketballer Kobe Bryant in dat je constant probeert de beste versie van jezelf te zijn. Andrade hoopt dan ook dat Tel op termijn definitief de stap kan maken naar het eerste elftal.

Afbeelding
Lachkar

Sam Tel en Amine Lachkar mochten tijdens het oefenduel met FC Utrecht invallen

Ook Amine Lachkar mocht dus ruiken aan het eerste elftal. ‘Amine is echt een jongen die de groep mee kan nemen en anderen op verantwoordelijkheden durft aan te spreken, terwijl ook hij nieuw is.’ Lachkar heeft volgens Andrade een bepaalde overtuiging van zijn eigen kwaliteiten wat voor hem in zijn voordeel werkt. ‘Ook als zijn taken niet altijd goed uitgevoerd worden, helpen zijn drive en passie hem om toch waardevol te zijn voor het elftal’, voegt Andrade toe. Ook vraagt hij volgens de oefenmeester regelmatig wat hij beter kan doen en is hij een speler met lef die de overtuiging heeft dat hij het kan halen. Volgens de Braziliaan is dat ook essentieel om profvoetballer te worden.

Sam Tel zit morgenavond wederom bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal voor de uitwedstrijd tegen Ajax. Hoofdtrainer Fred Grim liet zich in de vooruitblik op het duel met de Amsterdammers positief uit over de verdediger.



Het trainersduo hoopt dat in de toekomst meerdere spelers de kans krijgen bij het eerste elftal. Andrade: ‘Uiteindelijk is dit waarvoor je het doet. Kampioen worden en/of promoveren is mooi, maar spelers afleveren bij het eerste elftal en persoonlijke ontwikkeling is voor ons het belangrijkste.’

Bericht delen