Jim ten Bokkel
Toin Damen

Willem II O14 en O16 speelden zaterdag 22 oktober hun thuiswedstrijden tegen respectievelijk Vitesse en NAC Breda. Hieronder lees je de korte verslagen van beide duels.

Willem II 014 ontving zaterdag de leeftijdsgenoten van Vitesse. De Arnhemmers, op dat moment derde, stonden vooraf vier punten boven de O14 van trainer Thijs Schalken.

De ploeg uit Arnhem starte de wedstrijd feller en frisser dan de thuisploeg. Met het eerste wapenfeit van de uitploeg (bal tegen de lat) leek Vitesse de overhand te nemen. Maar na een goede actie werd Willem II-spits Mileau Boyer binnen het strafschopgebied gevloerd. Boyer nam zelf de verantwoordelijkheid en schoot rechtsonder raak: 1-0. De kansen bleven in de eerste helft voor de thuisploeg en de druk bleef hoog. Na kort balverlies van doelpuntmaker Boyer heroverde hij met een sliding de bal, waarna hij de bal panklaar legde voor Luuk Pijnenburg, die de 2-0 onder de keeper doorschoof..

Vitesse wist dat ze een tandje moesten bijzetten om terug te komen in de wedstrijd. Nog geen vijf minuten na de aftrap van de tweede helft kregen de bezoekers een vrije trap op een gunstige positie. Aykan Soykan schoot de bal knap binnen: 2-1. Na de tegengoal vocht Willem II om de voorsprong te behouden. Defensief stond het goed. Vitesse wist lange tijd geen kansen meer te creëren. Het leidde tot enige frustratie bij enkele Vitesse-spelers. Doelpuntenmaker Soykan kreeg rood nadat hij een duel met twee gestrekte benen inging. Ondanks de ondertalsituatie kreeg Vitesse nog één kans op de gelijkmaker. Spits Tinashi Nkinki de Beteu passeerde de Willem II-defensie, maar schoot vervolgens tegen de paal. Daardoor bleef het 2-1 en verkleinden de Tricolores het gat met Vitesse tot een punt.

In de competitie van Willem II O16 zijn de teams zeer aan elkaar gewaagd. Zaterdag nam O16 het op tegen NAC Breda O16. Willem II is het seizoen beter begonnen en stond voor de aftrap vijf punten voor op NAC. Beide ploegen konden de drie punten goed gebruiken om aan te blijven haken in de top.

De wedstrijd was fel, zoals dat enigszins van de derby verwacht mag worden. De ploegen gunden elkaar geen meter en vochten voor de bal. Het was echter enkel de uitploeg die voor de rust scoringskansen creëerde. Vooral aanvaller Rida Rached was met een indraaiend schot (net naast) en een misser na een een-op-een-situatie de gevaarlijkste speler aan Bredase zijde. Willem II probeerde na een fase van tegenhouden wat terug te doen. Na een goede voorzet vanaf de rechterkant kreeg aanvallende middenvelder Luuk Koppert de bal op de rand van de ‘16’. Kopperts volley ging net naast.

Aan het begin van de tweede helft was de thuisploeg niet direct bij de les. Keeper Tygo Kotte zag na oog-in-oog met een NAC-speler de gestifte bal tot zijn opluchting overgaan. Dat bleek de wake-up call voor Willem II: de druk op NAC werd vervolgens flink opgevoerd. Het leidde tot de 1-0 van Job van Heeswijk; met een prachtig afstandsschot van pakweg 30 meter verschalkte hij de doelman: 1-0. Na een afgekeurde tweede treffer tekende Koppert voor zijn twee goal. Op aangeven van Noah Groeneveld stift hij de bal uit haast onmogelijke hoek tegen de touwen: 2-0.

Ondanks de dominante fase in de wedstrijd krijgt Willem II een tegendoelpunt te verwerken. Mede door een rode kaart voor NAC-speler Nino de Jong eindigt de wedstrijd met enig tumult. Maar belangrijker: Willem II wint en schrijft drie punten bij.